Când deschizi o sticlă de ulei esențial pur, nealterat, simțurile tale se vor bucura instant de o aromă puternică, chiar și de la distanță. Ceea ce miroși în acele momente sunt elementele naturale ale uleiului esențial.
Fiecare ulei este diferit, astfel încât aromele și beneficiile sunt unice. De exemplu, uleiul de lavandă include elemente care îl fac eficient pentru calmarea iritațiilor pielii și pentru un somn odihnitor. În schimb, atunci când este administrat intern, uleiul de tămâie sprijină sistemul imunitar, nervos și digestiv și ajută la funcționarea celulară sănătoasă.
Ce sunt mai exact uleiurile esențiale, care sunt cele mai cunoscute și cum să le folosești?
Cuprins
1. Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esentiale sunt esența unei plante, un cadou din partea planetei noastre, distilat și pregătit pentru a aduce puterea naturii în casa și corpul tău.
În interiorul multor plante – în rădăcini, semințe, flori, scoarță – sunt compuși chimici concentrați, foarte puternici. Acești compuși naturali sunt uleiurile esențiale. Acestea conferă parfum unei plante, o protejează de condițiile de mediu periculoase și chiar o ajută la polenizare, printre alte funcții si beneficii importante.
Sunt obținute prin distilare (prin abur și/sau apă) sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece. Odată ce substanțele aromatice au fost extrase, acestea sunt combinate cu un ulei pentru a crea produsul final.
2. Care sunt cele mai cunoscute 5 uleiuri esențiale pure și care sunt beneficiile lor?
Există peste 90 de uleiuri esențiale utilizate în lume, fiecare asociat cu diverse beneficii pentru sănătate. Cele mai bune sunt, cu siguranță, cele pure și nealterate. Cele mai populare uleiuri sunt cele care au multiple beneficii și se pot folosi în diverse moduri.
Cele mai cunoscute și folosite uleiuri esențiale pure sunt:
Uleiul de lavanda – Acesta oferă un miros liniștitor și relaxant. Este adesea folosit în aromaterapie pentru ameliorarea stresului și atenuarea anxietății. Uleiul de lavandă este, de asemenea, excelent pentru masaj și ajută la calmarea iritațiilor pielii (este foarte util când uiți să te dai cu cremă de protecție solară vara).
Uleiul de lămâie – Pe lângă mirosul proaspăt al acestuia, ajută, utilizat intern, la curățarea în mod natural a corpului și la digestie. Sprijină funcția respiratorie și poate să fie folosit și în casă pentru a curăța și purifica aerul și suprafețele.
Uleiul de portocală – este cunoscut, în principal, a fi un puternic agent de curățare și purificare, folosit și ca un ușor sedativ. Utilizat intern ajută foarte mult la susținerea funcției imunitare sănătoase.
Ulei de mentă – Pe lângă faptul ca are un miros încântător, pe care mulți îl asociază cu sărbătorile de iarnă, uleiul de mentă are beneficii pentru sănătate când vine vorba de performanța atletică și poate ameliora simptomele sindromului intestinului iritabil. De asemenea, ingerat, uleiul esențial de mentă ajută foarte mult și funcția respiratorie.
Uleiul de arbore de ceai – Acesta are proprietăți antibacteriene și antifungice. Este utilizat în îngrijirea rănilor, pentru a elimina păduchii și pentru a controla mătreața. Poate fi adăugat în șampoane sau utilizat sub formă diluată pe piele pentru infecții fungice minore. Atenție, poate fi iritant pentru ochi, așa că folosește-l cu atenție!
3. Cum se foloseste uleiul esențial?
Există trei moduri de a folosi uleiurile esențiale:
- Prin inhalare
Această tehnică este cunoscută și ca utilizarea „aromatică” a uleiurilor esențiale. Include orice metodă de aplicare care te ajuta să experimentezi aroma uleiului. Poți folosi uleiuri esențiale aromatice prin: difuzarea într-un recipient special de ulei esențial, aplicarea unei picături pe mâini și inhalarea acesteia sau folosindu-l ca pe un parfum.
- Direct pe piele
Aplicarea directă pe o parte a corpului permite absorbția uleiului în piele. Modurile prin care poți să folosești uleiurile esențiale pe piele sunt prin masaj sau prin adăugarea în loțiuni sau creme hidratante.
- Ingerarea
Utilizarea „internă” a uleiurilor esențiale permite ca uleiul să ajungă în tot corpul. Asigură-te întâi că uleiul esențial este sigur pentru uz intern, apoi încearcă una dintre aceste metode: diluarea într-un pahar cu apă, printr-o capsulă vegetală, ori poți pune o picătură sub limbă.
Multe dintre produsele pe care le folosim în viața noastră de zi cu zi sunt pline cu substanțe chimice sintetice. Aceste produse artificiale ne pot influența negativ modul în care gândim, simțim și trăim.
Uleiurile esențiale oferă o alternativă la produsele sintetice. Sunt mai mult decât produse naturale, având zeci de beneficii, determinate de chimia plantelor. Dacă aceste substanțe chimice naturale sunt extrase corespunzător, ele pot fi folosite pentru a te ajuta în viața de zi cu zi.