Uleiul de cocos și beneficiile lui extraordinare

uleiul de cocos

Considerat pe drept cuvânt un superaliment, uleiul de cocos este singurul ulei vegetal a cărui compoziție conține cea mai mare concentrație de acizi grași. Nocivi pentru sănătate, ați zice ca prima reacție auzind acest lucru.  Studiile au dovedit,  însă că nu doar că nu afectează organismul, ci reprezintă o adevărată sursă de sănătate pentru cei care aleg să-l consume. Acest lucru se datorează componenței sale, despre care vei afla mai multe detalii dacă citești acest articol.

În plus, este unul dintre cele mai apreciate uleiuri utilizate în tratamentele cosmetice datorită antioxidanților naturali pe care îi conține.

Componentele uleiului de cocos

Nu sunt foarte mulți cei care știu că uleiul de cocos are în componența sa acid lauric, o substanță activă care a fost găsită și în laptele de mamă, recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și de stimulare a sistemului imunitar, urmat de acizii capric, caprilic, miristic și palmitic (acizi grași saturați), dar și de acidul linoleic, acidul oleic sau acidul fenolic.

Acizii lauric, caprilic si capric sunt grăsimi ușor de asimilat de organism ce au rolul de a fi rapid transformați în energie. Acest lucru contribuie la ridicarea colesterolului “bun” din organism și totodată contribuie la prevenția bolilor cardiovasculare.

uleiul de cocos 3
Sursă foto: Pixabay

În plus de asta, uleiul de cocos conține și o serie de vitamine importante pentru organism așa cum sunt A, C, D, K și E, dar și o serie de minerale cum sunt fierul și calciul, care ajută la reglarea metabolismului și contribuie la îmbunătățirea digestiei. Fără a uita faptul că uleiul de cocos este un ulei mai slab caloric decât alte tipuri de uleiuri, având cu 10% mai puține calorii decât alte feluri de grăsimi vegetale. El are 862 de calorii pentru 100 de grame, în timp ce uleiul de floarea soarelui și cel de măsline au 884 calorii pentru aceeași cantitate.

De aceea, uleiul de cocos este este preferat de către cei care fac sport regulat sau de către cei care vor să slăbească, fiind un adjuvant important în numeroase diete.

Beneficiile uleiului de cocos

Utilizat atât intern, cât și extern, uleiul de cocos are nenumărate beneficii: menține sănătatea părului și a pielii, îndepărtează stresul, menține nivelul colesterolului în limite normale și reduce colesterolul “rău”, contribuie la reducerea greutatății corporale, crește imunitatea, reglează digestia și metabolismul, îmbunătățește activitatea rinichilor și a inimii, previne hipertensiunea arterială, întărește dinții și oasele, etc.

Totodată, ajută la ameliorarea simptomelor asociate sindromului de colon iritabil, controlează glicemia, având un rol important în prevenirea și tratarea diabetului zaharat.

Ideal pentru păr și piele

Uleiul de cocos ajută la regenerarea și creșterea sănătoasă a firului de păr, oferindu-i în același timp strălucire. Masajul regulat al scalpului cu ulei de cocos te scapă de probleme de genul mătreții sau parazitilor (paduchi). La temperaturi mai mici de 24 de grade are textura pufoasă a unui unt, iar in contact cu pielea devine lichid și plăcut la aplicare.

uleiul de cocos 2
Sursă foto: Pixabay


Excelent ca ulei de masaj, uleiul de cocos se absoarbe rapid, hidratând în profunzime toate tipurile de piele, inclusiv pielea uscată. Are un miros discret și delicat, dând pielii o strălucire și o textură diafană. Menține nivelul de hidratare, întârzie apariția ridurilor și păstrează fermitatea pielii.


În plus, uleiul de cocos oferă protecție naturală împotriva razelor solare, protejează contra radicalilor liberi și ține la distanță cancerul de piele. Uleiul de cocos întârzie îmbătrânirea prematură și previne instalarea bolilor degenerative, prin conținutul sau bogat în antioxidanți. De asemenea, este de ajutor în tratarea unor afecțiuni dermatologice, cum sunt dermatita, psoriazisul, eczemele și diverse infecții.


Aplicat pe leziuni formează un strat chimic care protejează rana de praf, bacterii, fungi și de agresiunile externe. Este foarte eficient aplicat pe vânătai (echimoze), deoarece grăbește vindecarea țesutului vătămat. Este eficient împotriva unei serii largi de ciuperci care produc candidoza și micoze la nivelul picioarelor.

Uleiul de cocos utilizat în alimentație

Inclus in alimentația zilnică, uleiul de cocos ajută la o bună funcționare a tiroidei, dar și a sistemului enzimatic. Crește metabolismul și reduce impactul alimentației asupra pancreasului, stimuland arderea intensă a grăsimilor.

uleiul de cocos 1
Sursă foto: Pixabay


Este un ulei foarte sănătos pentru că își păstrează toate calitațile și nu va deveni dăunator în timpul încălzirii sau prăjirii, așa cum se întâmplă cu uleiul de floarea soarelui, de exemplu. Poate fi utilizat pentru a înlocui unul sau uleiul folosit în mod obișnut pentru a găti, mai ales că aroma sa este una discretă care nu influențează gustul mâncării. Este ideal pentru salate ușoare sau pentru a-l integra în gustări proteice. Preferat de vegani, și nu numai, uleiul de cocos este un ulei delicios cu beneficii reale pentru sănătate.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts
Total
0
Share