Stilul vestimentar poate fi privit și chiar definit ca o completare perfectă a personalității. Modul în care alegi să combini piesele vestimentare dă naștere unui dress code propriu, care poate fi încadrat într-unul dintre stilurile vestimentare de bază. Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate este stilul smart casual, care se pretează atât femeilor care își doresc să arate bine zi de zi, cât și bărbaților care pun accent pe un aspect exterior impecabil. Nu este dificil să integrezi ținuta smart casual în activitățile tale zilnice, trebuie doar să urmezi câteva reguli de bază.
Cuprins
Prin ce se face remarcat dress code-ul smart casual
Caracteristicile principale ale stilului smart casual sunt eleganța și confortul. Așadar, ești liber(ă) să combini piese vestimentare în care cele două caracteristici se îmbină perfect. Cu alte cuvinte, la evenimentele, întâlnirile sau joburile care impun un dress code smart casual, trebuie să arăți impecabil, să afișezi o imagine elegantă, dar și să te simți foarte confortabil cu outfitul ales. Deși de cele mai multe ori sunt confundate, e bine să știi că stilul smart casual diferă de cel business: în timp ce primul își permite anumite libertăți și combinații, cel din urmă mizează pe ținutele conservatoare.
Mai bine zis, smart casual se află la confluența stilurilor casual, office și business, împrumutând elemente de la fiecare.
Ce înseamnă ”smart-casual”
Smart-casual nu este un stil apărut de ieri, de azi. Prima utilizare a acestei sintagme datează din anul 1924 și tot atunci a fost organizată prima petrecere care a impus dress code-ul smart casual. La origine, prețiosul stil se pare că a fost inițiat de corporatiștii americani și creat ca o combinație perfectă dintre ținutele business și cele lejere, numai bune pentru a ieși la o întâlnire cu prietenii imediat după terminarea programului de lucru. Ideea de bază este că dacă alegi o ținută smart casual, te poți considera bine îmbrăcat, în vreme ce te simți confortabil, perfect în pielea ta!
Prin 1980, versiunea clasică a stilului smart casual lansat în 1924, a fost înlocuită cu cea modernă, pe care o folosim și noi astăzi. Ținuta informală, dar cu un plus de eleganță, adoptată la locul de muncă, a început să se regăsească în topul preferințelor celor care își doresc să iasă în evidență prin stil și atitudine. Se poartă smart-casual la prânzurile cu partenerii de afaceri, la diverse recepții și evenimente mondene, la nunți și botezuri, la o ieșire la teatru, etc.
Ținutele smart casual de damă – vedetele garderobei
Când urmează să creezi o ținută smart casual, te poți folosi de piese vestimentare pe care deja le ai în garderobă: de exemplu, perechea preferată de jeanși skinny, cămașa albă care se încheie cu nasturi delicați, sacoul cu dungi sau cel cu buline, pantofii stiletto sau mult mai comozii balerini. Da, smart casual nu înseamnă doar eleganță și business combinate cu un plus generos de lejeritate, ci este definit și printr-un amplu grad de versatilitate.
Ținute smart casual pentru femei care vor să arate excelent în orice moment al zilei
Smart-casual este stilul la care poți recurge atât când te duci la birou, cât și când te pregătești pentru a merge la un party monden, un dress code aflat la granița dintre ceea ce înseamnă casual și office, ba chiar business, dar fără a avea nimic din rigiditatea celui din urmă.
Vestimentația smart casual de purtat la birou
Dacă funcția pe care o ai se pretează la un astfel de dress code, atunci te poți considera o femeie extrem de norocoasă. Vei arăta impecabil în fiecare zi și îți va fi foarte ușor să combini piesele deja existente în garderobă. Un exemplu clasic ți l-am oferit anterior, când am amintit de combinația dintre blugii skinny, cămașa albă, sacoul și pantofii eleganți stiletto sau balerini. La fel de bine poți combina blugii (aceștia să fie slim sau clasici/drepți, nu mom fit sau cu modele brodate, franjuri și petice) cu o bluză elegantă sau cămașa cu o fustă dreaptă până la genunchi ori sub genunchi.
De asemenea, dacă este iarnă, poți înlocui pantofii cu botine din piele sau cizme elegante. Nu exclude din ținuta de birou combinațiile care au la bază pantalonii clasici, în culori neutre, purtați cu bluze sau cămăși monocrome sau cu imprimeuri diverse (florale, dungi, forme geometrice, buline, paisley, etc.). Orice haine ai alege pentru grila infinită de combinații versatile și inedite, nu uita că toate trebuie să fie definite de același numitor comun: lejeritatea!
Sfat de urmat: nu trebuie să porți ceva care este la modă, dar nu te avantajează, doar de dragul de a fi în tendințe. Poartă doar ceea ce îți vine impecabil și te face să te simți bine cu tine și vei fi admirată de cei din jur.
Ținute smart casual pentru cununii, nunți, botezuri
Când auzi de astfel de evenimente, inevitabil, gândul îți zboară la ținutele ultra elegante, la rochiile cu multe volane, sclipici, paiete și materiale lucioase. Lucrurile nu stau întocmai. Pentru cununii, nunți, botezuri sau alte evenimente similare, un dress code smart casual pare a fi alegerea perfectă. Bineînțeles, rochia este în topul preferințelor. Poți opta pentru croieli cuminți, nu foarte ”pe corp”, la limita dintre casual și elegant, din materiale ultra lejere și culori diverse (de evitat cele prea stridente) și imprimeuri delicate. Nu exagera cu accesoriile. Cel mai bine mergi pe simplitate, căci ea dictează bunul gust și e ca un magnet pentru privirile pline de admirație ale celorlalți.
În funcție de anotimp, adaugă ținutei fie un sacou asortat sau un palton elegant, pantofi cu toc sau sandale cu platformă, botine sau cizme elegante. Important este ca și acestea să fie confortabile, nu doar să se integreze perfect în ținuta aleasă.
Care sunt cele mai cool piese vestimentare ale stilului casual și cum le combini corect
Despre câteva combinații de bază am amintit și mai sus. În plus, poți savura imaginile care însoțesc sfaturile noastre și să îți dai seama cam ce linie vestimentară ai putea să urmezi, în funcție de situație. După cum ți-ai dat deja seama, cele mai cool și accesibile piese vestimentare sunt rochia, fusta, jeanșii, pantalonii, cămașa, bluzele simple, sacourile, jachetele. Adăugăm pe listă topurile și blazerele, pantalonii palazzo, pantofii casual de tip Oxford și pe cei cu toc bloc. Excludem blugii foarte largi, pe cei rupți, încălțămintea sport, bocancii.
Sfaturi de urmat:
* Îți place să fii ușor nonconformistă? La ținuta smart casual compusă din jeanși, cămașă și pantofi stiletto, poți adăuga o jachetă din piele, cu accente elegante.
* Preferi fusta, în locul pantalonilor? Atunci alege una midi, nicidecum mini și nici maxi. Midi este perfectă. Croiala poate fi diversă, cele drepte și creion sunt ceva mai serioase, pe când cele cu croială asimetrică au un look ușor rebel.
* Bluzele, cămășile și topurile sunt perfecte pentru a fi combinate atât cu fustele amintite mai sus, cât și cu jeanșii preferați sau pantalonii. Alege-le pe cele ale căror croieli și nuanțe te avantajează.