Dacă stai să întrebi orice fan al gusturilor armonioase care este preparatul său preferat, vei afla că pizza tradițională italienească se află printre cele mai savuroase tipuri de mâncare, încă de la apariția acesteia. Și în plus de asta, cine nu este fan pizza? Mai ales dacă aceasta păstrează ideea italienească de bază: simplitatea.
Adevărul este că pizza autentică, tradițională, are foarte puține ingrediente. Puține, însă de bună calitate.
Dacă ai încercat cel puțin o dată să pregătești pizza în casă, poate ai văzut că deși pare un preparat extrem de simplu de pregătit, există câteva secrete ce transformă pizza într-un un fel de mâncare cu adevărat irezistibil.
Așadar, care anume sunt elementele care stau la baza unei pizza tradiționale gustoase?
Cuprins
Pizza tradițională: aluatul dintr-o pizza din inima Italiei
În majoritatea cazurilor din pizzeriile clasice, importanța unui aluat preparat în mod optim este desconsiderată, însă acesta joacă un rol cheie în realizarea unui blat de pizza autentic. Proporțiile utilizate de făină, drojdie și sare trebuie să fie atent decise pentru a da o notă crocantă, dar în același timp savuroasă.
De asemenea, aluatul dintr-o pizza tradițională nu trebuie să te facă să te simți balonat sau greoi, ci să-ți ofere satisfacție deplină cu fiecare mușcătură. Din acest motiv, rețeta autentică italienească presupune utilizarea unui amestec de făinuri semiintegrale, iar aluatul astfel rezultat ar trebui lăsat la dospit pentru minimum 24 de ore și maximum 72 de ore pentru un plus de savoare.
Ingrediente pentru aluatul de pizza
Iată de ce anume ai nevoie pentru a prepara aluatul pentru 4 pizza cu diametrul de 25 cm:
- 1 kg făină (ideal ar fi ca jumătate din cantitate să fie făină integrală și jumătate făină albă 000);
- 600 ml apă la temperatura camerei;
- 14g sare
- 3 g drojdie – proaspătă sau uscată – într-adevăr cantitatea depinde de tipul drojdiei și de temperatura camerei. Pentru a calcula exact cantitatea, puteți utiliza calculatorul de aici.
Aluatul de pizza – mod de preparare
Ideal ar fi să pregătești aluatul cu o zi înainte de a pregăti pizza pentru a-l lăsa la dospit cel puuțin 24 de ore. Adaugă făina într-un castron mare sau în bolul robotului de bucătărie, dacă folosești unul pentru frământat. Într-altul mai mic dizolvă drojdia în puțină apă călduță și amestecă până când s-a dizolvat complet. Adaugă apa cu drojdia peste făină puțin câte puțin în timp ce amesteci asigurându-te că apa a fost incorporată complet. Frământă aluatul (cu mâna sau robotul) până când pasta obținută devine moale și omogenă. Continuă să frămânți altuatul timp de 15-20 de minute. Adaugă sarea și frământă în continuare până când te-ai asigurat ca a fost absorbită complet în aluat. Dacă ai folosit un robot de bucătărie, este momentul să îl oprești și să frămânți aluatul cu mâna pentru câteva minute transformându-l într-o bilă mare.
Așază-l într-un castron mare, acoperă-l cu un șervet și lasă-l la dospit, ideal, peste noapte. Aluatul ar trebui să-și tripleze volumul. Cu aproximativ 4-5 ore înainte să-l folosești, împarte-l în 4 bucăți egale pe care le transferi în alte 4 recipiente. Fiecare bilă de aluat trebuie acoperită din nou și lăsată din nou la dospit. Acesta este secretul aluatului tradițional de pizza, un aluat dospit lent pentru a putea deveni crocant și savuros.
Rețetă de pizza tradițională
Atunci când se realizează o pizza tradițională italienească, trebuie să se țină cont atât de prepararea atentă a aluatului, cât și de cumulul de ingrediente folosite pentru a recrea savoarea feliilor de pizza autentice, atât de îndrăgite în întreaga lume.
Sosul de roșii într-o pizza cu tradiție
După ce s-a preparat aluatul, următorul pas din această rețetă de pizza tradițională este adăugarea sosului de roșii. Acest ingredient extrem de important dă gustul savuros al unei pizze autentice, căci italienii pun un foarte mare accent pe acesta în servirea tuturor preparatelor tradiționale. De aceea, pentru a urma îndeaproape rețeta italiană este important ca sosul să fie preparat din roșii proaspete, puțină sare, câteva ierburi aromatice (oregano și busuioc), ulei de măsline extravirgin și doi căței de usturoi. Deși poate părea mai ușor să folosești o passata deja preparată, gustul nu va fi același. Dacă nu îți place usturoiul, poți renunța la el.
Există și câteva ingrediente pe care NU ar trebui să le folosești niciodată pentru a prepara sosul de roșii: bulion sau pastă de tomate, zahăr, usturoi pudră sau așa-zisele condimente “italienești”. Acestea nu există în Italia, acolo unde sunt prețuite ierburile proaspete așa cum sunt busuiocul sau oregano.
Cum prepari sosul de roșii
Într-o cratiță non aderentă adaugă uleiul de măsline (2-3 linguri) și cățeii de usturoi tocați mărunt. Lasă-i un minut două pe foc să se aromatizeze uleiul, timp în care poți pregăti roșiile. Dacă folosești roșii proaspete tot ce trebuie să faci este să toci roșiile (eventual poți utiliza un blender), să le asezonezi cu sare și să le adaugi în cratița de pe foc. Gătește sosul câteva minute, în funcție de consistența sosului (de cât de apoase sunt roșiile). Nu uita să adaugi ierburile aromate pentru o notă finală delicată și delicioasă. Lasă sosul să se răcească și îl poți folosi pentru pizza.
Mozzarella în rețeta de pizza tradițională – cheia gustului complex
Pe lângă sosul de roșii, unul dintre ingredientele clasice ale unei pizza tradiționale este reprezentat de mozzarella calitativă, care oferă blatului o textură distinctă, echilibrând, în același timp, textura crocantă. Pentru ca o pizza să fie apreciată de către cel care o degustă, mozzarella trebuie să fie aleasă cu grijă, iar dacă se dorește oferirea unui gust autentic italian, aceasta trebuie să provină direct de la surse acreditate.
Preparare pizza tradițională- cea mai simplă și gustoasă rețetă
Când a venit momentul mult așteptat de pregătire a celebrei pizza tradiționale, tot ce trebuie să faci este să presari blatul de lucru cu făină, să întizi cu mâinile aluatul, presându-l din centru înspre margini, însă având grijă să nu îl forțezi prea mult și să îl rupi. Ideea de bază este să “împingi” aerul din centrul aluatului către margini, acolo unde va forma celebra crustă crocantă. Ai grijă să nu spargi din neatenție aluatul pe margini pentru că se va dezumfla și nu va mai putea forma crusta. Unge-l cu câteva picături de ulei de măsline pe care îl întinzi într-un strat fin. Adaugă apoi sosul de roșii, într-un strat generos și bucăți de mozzarella bine scursă.
Dacă folosești mozzarella proaspătă, este important să o scurgi bine înainte de utilizare pentru a evita ca zerul să se scurgă peste aluatul de pizza.
Rupe câteva frunze de busuioc proaspăt și presară-le din loc în loc și gata… pizza este gata de a intra la cuptor.
Coacerea
Dacă la cuptoarele din pizzerii temperatura optimă este în jur de 420-480 de grade Celsius, o astfel de temperatură nu se poate obține utilizând un cuptor casnic, indiferent dacă este electric sau pe gaz. Așadar, încinge cuptorul la maximum (în jur de 260 de grade Celsius). Dacă ai o astfel de ustensilă în casă, poți utiliza un termometru cu infraroșii pentru a măsura temperatura suprafeței de coacere.
Introdu pizza în cuptor timp de 6-8 minute, având grijă să o întorci în cuptor din 3 în 3 minute.
După ce ai scos-o din cuptor, presar-o cu piper proaspăt măcinat și… poftă bună!
Alte ingrediente folosite în pizza tradițională pentru un plus de savoare
Chiar dacă pizza clasică italienească avea în componență doar blatul, sosul și brânza, pizza, ca orice alt produs alimentar artizanal, s-a dezvoltat odată cu anii. În prezent, există multiple tipuri de pizza tradiționale, care conțin diverse ingrediente, în principal cărnuri și legume. Celebra pizza capriciosa, de exemplu, conține, pe lângă cele trei elemente de bază, ciuperci, anghinare, șuncă și măsline. Cât despre prosciutto cotto, salami și alte ingrediente italienești, acestea sunt importante pentru o experiență cât mai autentică.
Il Pizzaiolo – Bucătarul din spatele unei pizza cu tradiție
Nicio pizza nu va avea același gust plin de dragoste și autenticitate dacă bucătarul nu este specializat. Acest preparat este unul complex, cu o tradiție bogată în spate, așadar „il pizzaiolo” trebuie să fie instruit corespunzător, să cunoască proporțiile, dar și cum să frământe aluatul în așa fel încât să obțină echilibrul optim dintre textura crocantă și savoare. Aluatul artizanal format din făinuri semi-integrale are nevoie de experți pentru a-l mânui, dar cu grijă și pricepere, poți reuși chiar tu să devii un adevărat maestru al aluatului de pizza, mai ales dacă îți place experiența pe care o poți avea atunci când o pregătești acasă. Din acest motiv, poți fi sigur de faptul că, odată cu fiecare felie de pizza pe care o savurezi, vei gusta o parte din bogata și frumoasa cultură italiană.
Pizza este preparatul emblemă al Italiei, fiind plină de savoare, pasiune și aromă. Chiar dacă aceasta poate părea ușor de făcut, pizza tradițională necesită un interes deosebit pentru a putea căpăta un gust armonios, autentic. Tocmai de aceea, trebuie să încerci măcar o dată să o pregătești acasă.