Pielea naturala și, în special, încălțămintea realizată din piele naturală are o calitate foarte bună, fapt pentru care este și destul de costisitoare. Aceasta este aleasă cu precădere de către persoanele care își doresc durabilitate, rezistență și un aspect rafinat.
În plus, pe lângă investiția semnificativă, îngrijirea pantofilor din piele este destul de pretențioasă, fapt pentru care trebuie să cunoști câteva informații utile în acest sens. Dacă tratezi întreținerea acestora cu superficialitate, s-ar putea să te lupți pe urmă cu crăparea materialului, lucru care nu este de dorit.
Cu alte cuvinte, ai grijă de pantofii tăi așa cum se cuvine pentru a-i putea purta cât mai mult timp. În acest articol vei descoperi câteva sfaturi și recomandări folositoare, astfel încât să știi cum să întreții corespunzător încălțările.
Cuprins
1. Pielea naturală – Cum se curăță în doar câteva minute
Tocmai ai primit cadou o pereche de pantofi și ai început să te întrebi cum se curăță pielea? Chiar dacă acest material necesită o îngrijire aparte, nu trebuie să-ți faci griji, deoarece nu este nimic dificil. Trebuie doar să fii atent la produsele pe care le folosești și să eviți mașina de spălat. Niciodată curățarea pielii naturale nu se face în acest fel, ci doar cu ajutorul unor cârpe și perii moi.
Ceea ce este foarte interesant este faptul că poți economisi sume mari de bani dacă ai grijă de încălțămintea din piele naturală pentru femei sau pentru bărbați pe care o deții. În acest fel, nu mai trebuie ca în fiecare sezon să te orientezi spre o nouă pereche de pantofi, ci îi poți folosi pe cei vechi, dar frumoși. Astfel, dacă ai planuri mari de viitor și ai nevoie să pui bănuți deoparte, încearcă să faci cumpărături în mod inteligent și să te orientezi spre acest tip de material durabil.
Trebuie să reții că îngrijirea încălțămintei din piele se face în mod regulat, pentru a putea profita de toate beneficiile acestui material rezistent. Este stringent ca, de fiecare dată când observi pete sau urme de murdărie, să iei imediat inițiativă și să nu lași mizeria să dăuneze încălțărilor.
Dacă aștepți mult timp până să cureți ghetele din piele pentru bărbați sau cele pentru femei, există un risc crescut ca acestea să nu mai arate la fel ca înainte. Acest lucru se întâmplă din cauza murdăriei care poate pătrunde adânc în material, fapt care conduce la pierderea elasticității.
Prin urmare, dacă ai descoperit că pantofii tăi feminini sau bărbătești din piele au nevoie de un proces complex și sigur de curățare, este esențial să pui în aplicare următorii pași:
- Scoate șireturile
Este foarte important să scoți șireturile înainte de a începe procesul de întreținere a pantofilor din piele. Acestea trebuie spălate în mod independent cu apă și detergent, deoarece sunt din material textil și nu se degradează. Dacă ai cum, poți să le introduci chiar la mașina de spălat, pentru a fi sigur că le cureți în profunzime.
În cazul în care acestea nu sunt murdare, este recomandat să le scoți, pentru a nu fi pătate de soluțiile de curățat pielea naturală. Acestea pot fi uleioase și vor provoca pete la nivelul șireturilor.
- Șterge pantofii cu o cârpă uscată
Este important ca, înainte de toate, să ștergi pantofii bărbătești sau de damă cu o cârpă uscată, astfel încât să nu existe urme de praf. Este stringent să îndepărtezi orice murdărie superficială. Poți folosi și o lavetă umedă, însă trebuie să lași încălțările la uscat după această etapă.
În cazul în care te grăbești, poți realiza procedura cu cârpă uscată.
- Periază
Trebuie să fii foarte atent la tipul de perie pe care îl folosești. Este ideal să fie una special concepută pentru întreținerea încălțămintei din piele naturală, pentru a nu exista riscul unor efecte neașteptate, precum rupturi sau zgârieturi ale materialului.
Dacă nu ai o astfel de ustensilă la îndemână, îți poți îndrepta atenția spre o perie moale, deoarece și aceasta funcționează la fel de bine.
Îndepărtează cu ajutorul periei murdăria veche, care se elimină foarte greu. Ai grijă să nu apeși foarte tare.
Beneficiul curățării cu peria constă în faptul că aceasta reușește să ajungă în toate fisurile pielii și în locurile greu accesibile cu cârpa.
- Folosește cremă pentru pantofi
După ce ai reușit să lustruiești cum trebuie întreaga suprafață a ghetelor pentru femei sau pentru bărbați, aplică o cremă hidratantă, care să mențină pielea în cele mai bune condiții. În momentul în care materialul se fisurează, nu mai poți remedia situația, fapt pentru care trebuie să previi acest lucru.
Crema trebuie să se potrivească nuanței pantofilor și să fie întinsă uniform pe încălțăminte. În cazul în care scapi din greșeală mai multă într-o zonă, șterge surplusul cu ajutorul unei cârpe din bumbac.
Apoi, trebuie să aștepți în jur de 30 de minute, pentru ca pantofii să se hidrateze în profunzime, după care poți să-i porți cu zâmbetul pe buze. Procesul este finalizat și încheiat cu succes.
În cazul în care nu dispui de toate aceste produse, poți lua în considerare o variantă de întreținere care include doar elemente ce se regăsesc în fiecare casă. Așadar, cu ce se curăță pielea naturală într-un mod foarte ieftin și eficient?
Ai nevoie de: apă caldă, cârpe, săpun și ulei de cocos.
- În primul rând, trebuie să amesteci într-un vas mare săpunul cu apa caldă. Alege unul realizat din ingrediente naturale, pentru a fi blând cu materialul. Nu le utiliza pe de cele care includ foarte mulți produși chimici, deoarece pot deteriora în mod iremediabil pantofii preferați.
- Introdu o cârpă în vas, scoate-o și stoarce-o bine, astfel încât să fie doar puțin umedă. Folosește o mișcare circulară și lustruiește în întregime încălțămintea, acordând atenție suplimentară zonelor în care predomină murdăria.
- Șterge încălțările cu o cârpă uscată, pentru a nu rămâne pete pe pantofi de la săpunul folosit.
- În această etapă, trebuie să lași ghetele sau cizmele la uscat, de preferat peste noapte. Este recomandat să introduci în interiorul încălțărilor un prosop de mici dimensiuni, care să le ajute să-și păstreze forma.
- După ce s-au uscat în profunzime, aplică cu ajutorul unei alte cârpe puțin ulei de cocos. Toată lumea trebuie să aibă acest produs în casă, deoarece are foarte multe întrebuințări, atât în bucătărie, cât și pentru întreținerea și îngrijirea tenului și a părului.
Trebuie să reții că ai nevoie de foarte puțin ulei de cocos, pe care să-l întinzi bine pe toată suprafața materialului. Folosește-te de aceleași mișcări circulare ca mai devreme și lasă tratamentul să acționeze timp de aproximativ 20 de minute.
Acum încălțămintea arată fenomenal. Repetă această procedură de fiecare dată când vezi că pantofii sau ghetele își schimbă aspectul estetic.
2. Îngrijire personalizată pentru toate tipurile de piele naturală
Ghetele din piele întoarsă se curăță și se îngrijesc diferit față de cele din piele albă sau lăcuită.
Fiecare tip de piele în parte are nevoie de un alt fel de îngrijire, pentru ca materialul să nu fie deteriorat. Ai nevoie de foarte multă atenție, grijă și timp, pentru a întreține ca la carte încălțările din piele naturală.
Piele întoarsă
Atunci când cureți acest tip de piele, trebuie să stai cât mai departe de apă. Aceasta poate provoca pete adânci și poate deforma materialul. Cea mai bună metodă constă în folosirea unei perii.
Este necesar sa utilizezi peria doar în locurile în care există pete și să periezi în aceeași direcție întotdeauna. Acest lucru ajută la îndepărtarea mizeriei din fibre. În cazul în care după această procedură mai râmân urme, poți peria înainte și înapoi, însă cu mai multă energie.
Pentru petele care nu dispar nici după a doua frecare, este necesar să înmoi o cârpă în oțet alb sau alcool și să insiști în zonele murdare. Lasă să se usuce și mai periază încă o dată.
Este foarte important ca pentru această piele să ai în vedere utilizarea unui spray protector. Acesta poate fi găsit în magazinele de specialitate și este perfect pentru toate buzunarele. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj și bucură-te de o încălțăminte mai curată ca niciodată.
Piele albă
Pielea albă este cea mai pretențioasă și mai greu de îngrijit. Aceasta se pătează și se murdărește cu mare rapiditate și are nevoie de o întreținere specială.
Pentru a avea pantofi din piele albă mereu curați și frumoși, ai nevoie de o pastă de dinți. Tot ce trebuie să faci este să aplici o cantitate mică și să freci cu ajutorul unei perii moi. Poți adăuga și puțin zahăr, pentru o curățare profundă.
După ce ai terminat de lustruit cu pastă de dinți, șterge pantofii cu o cârpă înmuiată în apă caldă și lasă încălțămintea să se usuce. Repetă procesul ori de câte ori simți nevoia și crezi că albul devine galben sau gri.
Piele brevetată
În procesul de îngrijire al pielii brevetate ai nevoie de o radieră, cu ajutorul căreia să ștergi petele dure. În cazul în care acest truc nu funcționează, îmbibă o cârpă cu alcool și freacă zonele murdare. După această tehnică, șterge pantofii cu o lavetă uscată din bumbac și folosește o cremă pentru hidratare.
Piele lăcuită
În ceea ce privește pielea lăcuită, ai nevoie doar de câteva șervețele umede. Acest tip de material este cel mai ușor de îngrijit, pentru că datorită lacului nu poate depozita mizerie și nici nu poate forma pete.
Astfel, dacă observi că ghetele sunt ușor murdare, șterge-le cu șervețele umede, pentru a arăta ca noi.
Dacă îți place pielea lăcuită și nu te ferești de ea, încearcă, pe cât posibil, să-ți îndrepți atenția către aceasta, deoarece se curăță în doar câteva minute și are un aspect minunat. O astfel de pereche de pantofi nu poate arăta rău nici după mai mulți ani de purtare.
3. Pielea naturală – Întreținerea încălțămintei din piele la interior
După cum știi deja, încălțările din piele naturală nu pot fi spălate la mașină. Cu toate acestea, se adună mirosuri neplăcute în interior, chiar dacă sunt îngrijite la exterior.
Este normal ca, după mai multe purtări, pantofii, ghetele sau botinele să aibă nevoie de o aerisire. Dacă lași încălțările o seară întreagă la aer și nu observi nicio diferență, trebuie să apelezi la o altă metodă. Adaugă într-un pulverizator puțin oțet alb. Aplică în interiorul cizmelor sau al ghetelor și lasă să se usuce.
Trebuie să reții că oțetul este un agent de dezodorizare și un ucigaș de bacterii. Cu ajutorul acestuia, îți iei adio de la mirosul neplăcut al pantofilor preferați.
În cazul în care nici această tehnică nu a dat roadele dorite, presară puțin bicarbonat de sodiu în interior și lasă-l să acționeze peste noapte. Dimineață, răstoarnă substanța din ghete sau cizme. Acum le poți purta cu zâmbetul pe buze, deoarece nu mai există nici urmă de miros neplăcut.
În cele din urmă, încălțămintea din piele reprezintă un lux, însă unul care poate să provoace și foarte multe bătăi de cap. Dacă iei aminte la toate trucurile și sfaturile prezentate mai sus, îți poți ușura viața cu mult. În plus, dacă urmezi cu strictețe toți pașii prezentați, curățarea nu ți se va mai părea o corvoadă.
Spune-le și prietenilor tăi despre aceste metode inovatoare și vei vedea că nimeni nu se va mai feri de încălțămintea din piele naturală. Până la urmă, aceasta prezintă avantajul calității și nu dezamăgește niciodată.