Cuprins
Să stai în liniște nefăcând nimic e unul dintre cele mai înalte deziderate ale unui taoist. Află de ce meditația nu are nicio legătură cu lenea.
Majoritatea oamenilor nu cunosc odihna. Chiar și când dorm, subconștientul își continuă activitatea, de multe ori la fel de agitată ca atunci când sunt treji. După o noapte de alergat prin aventurile palpitante ale viselor, se trezesc epuizați. Și ziua care începe îi ia de buni. Cum să faci față tuturor provocărilor vieții dacă nu te relaxezi niciodată?
Într-o lume în care totul se desfășoară pe repede-înainte, iar stresul este ingredientul numărul unu, meditația devine o necesitate. Ai încercat să te așezi cu picioarele încrucișate și să închizi ochii și ai observat că nu e de ajuns? Ai nevoie să cunoști câteva secrete înainte să te apuci.
Tehnici de meditație – poziția de pornire este esențială

Coloana vertebrală trebuie să fie dreaptă. Dacă n-ai obișnuința de a sta nemișcat într-o postură de meditație, nu te descuraja. Poți să te așezi, pur și simplu, pe un scaun cu mâinile pe genunchi. Dacă spatele stă încovoiat nu vei găsi pacea minții, fiind preocupat de durerile resimțite în zona lombară.
După ce te-ai așezat, acordă-ți câteva minute pentru a face o “inspecție” interioară pentru a verifica toți mușchii. Niciunul nu ar trebui să fie contractat. Dacă ai nevoie de o metodă, ia-o sistematic de jos în sus, pornind cu picioarele, trunchiul, brațele și capul. Ochii trebuie să fie semi-închiși. De ce? Maeștrii taoiști spun că dacă îi ții deschiși, vei ceda tentațiilor exterioare, iar dacă îi închizi, te fură gândurile – cel puțin într-o fază incipientă. După ce te-ai asigurat că te-ai relaxat cât mai bine, e timpul să treci la etapa următoare.
Meditația. Sau când mintea tace
Succesul în meditație se atinge atunci când mintea se oprește. Când nu-ți mai vine niciun gând, nu-ți mai cântă în cap nicio melodie, nu te mai interesează niciun subiect, atunci, în sfârșit, te odihnești. Toate grijile dispar. Când le privești după ce ai practicat tăcerea minții chiar și câteva minute, își pierd însemnătatea. În loc să te simți copleșit, cum erai înainte de meditație, vei fi gata să descoperi soluții, iar inspirațiile pe care le vei avea te vor ului. Meditația îți deschide dimensiunea interioară a genialității care dormea în tine. Dar cum să atingi această pace a minții? După ce vei încerca de câteva ori, vei vedea că nu e greu deloc.
Tehnici de meditație – Respirația este cheia
Să încerci să-ți oprești mintea rămânând pe același nivel este o naivitate. Nu vei reuși. Va trebui să înveți să treci dincolo de minte. Un exercițiu simplu este să-ți concentrezi toată atenția asupra respirației. Nu încerca să nu te mai gândești la nimic pentru că efortul de a-ți controla mintea te va abate de la liniștea pe care o cauți. Lasă ideile să se succeadă ca până acum, dar tu muta-ți atenția către altceva. Numără fiecare inspirație până ajungi la 10, apoi fiecare expirație și tot așa. Sau, dacă îți este mai ușor, numără descrescător inspirațiile și expirațiile de la 100 către 0. S-ar putea să observi că ai tendința să-ți fortezi respirația. Relaxează-te. Lasă suflul să curgă natural. Mulțumește-te doar să-l observi în timp ce numeri inspirațiile sau expirațiile.
Dacă observi că îți contracți involuntar mâinile, spatele sau alte părți ale corpului, revino la relaxarea ințiala. Treptat, vei observa cum se face liniște. Ascultă această liniște, lasă-te cuprins de ea. Dacă te surprinzi furat de gânduri, reia exercițiul cu număratul. Vei progresa în fiecare zi. Vei învăța să te odihnești în această liniște. Este cea mai simplă metodă de meditație și e foarte eficientă.
Sau poți utiliza unele adjuvante care să te încurajeze să îți creezi o rutină a meditației zilnice, așa cum sunt aplicațiile disponibile atât pentru Android, cât și pentru iOS, sau videoclipurile de pe Youtube pe care le poți accesa gratis.
Două tehnici utile de meditație

Tehnica surâsului interior
Tot ce trebuie să faci este să te așezi pe marginea unui scaun, cu coloana vertebrală dreaptă. Așază-ți palmele una peste cealalată pe o pernă, pe care o pui pe genunchi. Închide ochii, relaxează-ți global întregul corp, observă-ți respirația câteva momente.
Apoi, amintește-ți un moment din trecut în care ai surâs cu toată ființa. Vizualizează-ți fața zâmbind în acest fel și extrage acea stare ca și cum ar fi o energie aurie pe care o absorbi de la nivelul celui de-al treilea ochi care se află în mijlocul frunții. Călătorește împreună cu ea prin interiorul corpului, zâmbind pe rând fiecărui organ și mulțumindu-i pentru munca extraordinară pe care o face pentru tine. Astfel, vei surâde inimii, plămânilor, ficatului, pancreasului, splinei, rinichilor, glandelor suprarenale, organelor genitale, stomacului, intestinelor, coloanei vertebrale, emisferelor cerebrale. În final, savurează global energia și revino în ritmul tău la starea inițială. Te vei simți mult mai bine din toate punctele de vedere.
Tehnica respirației sufletului
Pentru a da forța respirației, taoiștii o însoțesc cu conștiința prin traseele energetice importante ale corpului. Unul dintre acestea este cel numit Orbita Microcosmică, traseu care traversează corpul de-a lungul coloanei vertebrale. Începe meditația așezat pe marginea scaunului, cu coloana vertebrală dreaptă și cu ochii închiși. Relaxează-te câteva momente, respiră conștient și abdominal. Apoi dirijează fluxul respirator pe un traseu care trece prin spatele coloanei vertebrale, urcă până ajunge în creștetul capului și apoi coboară prin partea anterioară a corpului în timpul expirației. Continuă astfel câteva minute.
Cu ce te alegi dacă practici meditația?
Deja nu mai e un secret pentru nimeni că mintea și corpul se află într-o strânsă legătură. Nu e de mirare că, după ce faci din meditație un stil de viață, vei fi în primul rând mai sănătos. După 20-30 de minute de meditație profundă, toate ritmurile corporale încetinesc. Respirația și, odată cu ea, bătăile inimii, se calmează. Toate bolile care sunt provocate de stres se vor ameliora în timp. Hipertensiunea arterială, bolile digestive, anxietatea, disfuncțiile sexuale – pot dispărea de la sine fără niciun medicament.
Lifting facial fără efort
Unul dintre beneficiile majore pe care le are o femeie de pe urma meditației este estomparea ridurilor. Mai ales după ce ai împlinit 30 de ani, încep să se observe ridurile de expresie. Acestea se formează în urma mimicii pe care o abordezi cel mai adesea. Daca stai încruntat/ă zece ore pe zi în fața calculatorului, să nu te miri că nimeni nu-ți mai dă nici măcar vârsta din buletin. Meditația ajută mușchii feței să se relaxeze, în sfârșit. În mod normal, ei nu fac asta nici măcar în somn!