Cuprins
Carența de magneziu poate aparea la toate persoanele, indiferent de vârsta sau sex. Este cauzată de diverse dezechilibre sau afecțiuni. De aceea, atunci când prezinți unele dintre simptomele enumerate în articolul de mai jos sau când analizele indică o lipsă de magneziu, este recomandat să consulți un medic.
Magneziul este unul dintre cele mai răspândite minerale și reprezintă un element esențial în buna funcționare a organismului. El ajută în procesele de metabolizare a glucozei și a carbohidraților, asigură densitatea minerală necesară în oase, participă la transportul ionilor de calciu, potasiu și sodiu spre membranele celulare și combate stările de oboseală sau iritabilitate. Vei afla în continuare când și cum se manifestă carența de magneziu în cazul femeilor.
Cuprins:
- Carența de magneziu – care sunt simptomele lipsei de magneziu la femei
- Cum combați deficitul de magneziu din organism
1. Carența de magneziu – care sunt simptomele lipsei de magneziu la femei
Desi multe dintre manifestări sunt comune tuturor persoanelor care prezintă carența de magneziu, în cazul femeilor, acest deficit poate fi asociat și cu procesele fiziologice caracteristice, precum ciclul menstrual. Iată ce indicii pot semnaliza aceasta lipsă:
• Oboseala
Stările ocazionale de oboseală sunt normale, însă o prezența a acestui simptom pe termen lung poate fi asociată cu lipsa magneziului, dat fiind că acest mineral este un element important în producerea energiei în organismul uman.
• Insomnia și tulburările de dispoziție
Unul dintre multiplele roluri ale magneziului este acela de a participa la producerea anumitor neurotransmițători inhibitori care induc relaxarea. De aceea, lipsa lui va influența substanțele chimice implicate în calitatea somnului. De asemenea, anxietatea, iritabilitatea sau alte forme de instabilitate a dispoziției pot surveni în urma lipsei de magneziu.
• Crampele musculare
Datorită rolurilor sale vitale în funcțiile neuronale, magneziul afectează și contracțiile musculare. Spasmele involuntare apar atunci când, din cauza epuizării magneziului, contracțiile musculare pot deveni slabe și necoordonate. Cel mai des se întâmplă în cazul musculaturii picioarelor.
Totodată, în cazul femeilor care resimt crampe puternice în timpul menstruației, cauza poate fi un deficit al acestui mineral esențial. Prin urmare, aportul suficient de magneziu poate ameliora simptomele premenstruale.
• Dureri de cap
Așa cum arata mai multe studii, printre semnele des întâlnite ale carenței de magneziu se numără durerile de cap și migrenele cronice. Ca reglator al cantității de neurotransmițători ce influențează migrenele, lipsa de magneziu poate afecta negativ persoanele predispuse să aibă aceste dureri de cap.
• Tulburări cognitive
Multe dintre persoanele cu deficit de magneziu pot avea dificultăți de concentrare, pot acuza o stare de „ceața” mentală sau pot prezenta probleme de memorie. Deoarece creierul uman consumă o mare cantitate de energie, pentru producerea căreia este necesar și magneziul, este posibil ca anumite efecte, precum cele enumerate mai sus, să apară la nivel cognitiv.
• Osteoporoza
În anumite cazuri, epuizarea magneziului din organism conduce la reducerea masei osoase. Una dintre tulburările care pot fi cauzate de acest fenomen este osteoporoza. Cei diagnosticați cu această afecțiune au oase mai fragile și șanse crescute de a suferi fracturi osoase.
• Aritmie cardiacă
Așa cum este menționat anterior, magneziul joacă un rol important în contracțiile musculare. Dat fiind că inima este un mușchi ce prezintă contracții constante, funcționarea acesteia poate fi influențată de nivelul de magneziu din organism. În cazul lipsei acestui mineral, pot apărea tulburari ale ritmului cardiac.
2. Cum combați deficitul de magneziu din organism
În timpul ciclului menstrual, femeile pierd cantități semnificative de sânge, ceea ce cauzează reducerea nutrienților rămași disponibili in corp. Pentru a preveni carența de magneziu în această perioadă, dar și pentru a evita consecințele pe termen lung, trebuie să ai o dietă echilibrată și să suplinești lipsa acelor elemente necesare funcționării organismului.
Printre alimentele bogate în magneziu se numără:
• diversele tipuri de nuci;
• leguminoasele;
• semințele de dovleac, in sau chia;
• ciocolata neagră;
• verdeturile: kale, spanac, varză;
• cerealele;
• bananele.
În anumite cazuri, regimul alimentar sau anumite dezechilibre ale organismului nu permit asimilarea unei cantități suficiente de magneziu. Prin urmare, poți apela la suplimente alimentare care să-ți asigure aportul necesar în acest sens.
Carența de magneziu, asemeni altor deficite care pot fi înregistrate de corpul uman, nu trebuie neglijată, deoarece poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătătii tale. Așadar, consultă medicul și ia măsurile necesare din timp.