Dacă nici tu nu-ți poti începe dimineața fără o ceașcă de cafea, să știi că nu ești singurul. Potrivit rezultatelor unui sondaj prezentat la reuniunea anuală a Asociației Naționale a Cafelei (NCA) din 2018, 64% dintre persoanele chestionate au declarat că au baut cafea în ultimele 24 de ore, iar 70% dintre consumatorii de cafea au mărturisit în cadrul unui sondaj realizat de Nestle că este bautura care îi face să se simtă bucuroși sau fericiți.
Majoritatea oamenilor sunt băutori de cafea. Unii o beau pentru aromă, alții pentru că le dă energie pe termen lung. Dar nu mulți știu că această băutură aromată are numeroase beneficii pentru organism. Află din acest articol care sunt beneficiile cafelei și ce tipuri de cafea sunt recomandate pentru a te menține sănătos!
Cuprins
Care sunt beneficiile cafelei?
Cafeaua conține, printre altele, numeroase substanțe nutritive benefice pentru organism. În bobul de cafea se găsesc diferiți nutrienți, vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a se menține sănătos. Iată care este conținutul nutritiv al unei singure cești de espresso:
- Vitamina B1 (tiamină)- 2% DZR (Doza zilnică recomandată);
- Vitamina B2 (riboflavină) – 11% DZR;
- Vitamina B3 (niacină) – 2% DZR;
- Vitamina B5 (acid panthotenic) – 6% DZR;
- Potasiu și mangan (3% DZR);
- Cafeaua conține acizi hidrocinamici și polifenoli, adica mai multi antioxidanti decât numeroase fructe si legume.
Un alt beneficiu al cafelei este faptul că sporește nivelul de energie din organism și ajută la concentrare. Cofeina stimulează sistemul nervos central, dilată vasele de sânge și accelerează pulsul. Consumul cafelei naturale îi conferă energie corpului uman. Din această cauză nu este recomandat să bei cafea înainte de culcare – când te pregătești de somn, corpul începe să lucreze mai intens și nu o să poți adormi.
Printre alte beneficii se numără și faptul că reduce riscul apariției diabetului zaharat. Majoritatea experților în sănătate susțin asocierea dintre consumul de cafea și scăderea riscului de a întâmpina această afecțiune odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, conform studiilor epidemiologice, șansele de a suferi de diabet sunt cu 50% mai mici pentru consumatorii de cafea, în comparație cu cei care nu introduc aceasta băutură în alimentația lor.
În plus, cafeaua poate ameliora durerile de cap și crizele de astm. Există studii care atestă faptul că o cafea poate ajuta un bolnav de astm să depașească o criză acută, mai ales dacă nu are la îndemână medicamentele prescrise în mod curent.
Totodată, un alt beneficiu al cafelei este acela că previne depresia. Într-un studiu publicat de Universitatea Harvard în 2011 s-a demonstrat faptul că femeile care beau 4 sau mai multe cești de cafea pe zi prezintă un risc cu 20% mai mic decât femeile care nu consumă cafea în mod curent de a cădea în depresie.
Și ficatul beneficiază de influența benefică a consumului zilnic de cafea. Substanțele conținute de celebra băutură ajută ficatul să își autoregleze funcțiile. Astfel, o cercetare care a fost realizată cu ajutorul a 125.000 de participanți a demonstrat faptul că persoanele alcoolice care beau o ceașcă de cafea pe zi își reduc cu 20% riscul de a dezvolta ciroză hepatică.
Tipuri de cafea benefice pentru organism
Mulți consumă regulat cafeaua neagră clasică, însă există numeroase tipuri de cafele care sunt benefice pentru organism. Iată care sunt principalele:
Beneficiile cafelei verzi
Extractul de cafea verde este fabricat din boabe crude, neprăjite. Acest tip de cafea echilibrează nivelul zahărului din sânge și reduce șansele de a dezvolta afecțiuni glicemice. Prin stabilizarea nivelului de glucoză, încetinește îmbătrânirea și îmbunătățește funcțiile psihologice și activitatea hormonilor.
Beneficiile cafelei de orz
Cafeaua de orz se obține din boabe de orz prăjite, măcinate fin și ulterior fierte. Printre beneficiile acestui tip de cafea se numără și faptul că nu afectează presiunea cerebrală: pacienții hipertensivi nu au voie să bea cafea normală, pentru că poate crește riscul unui accident vascular cerebral.
Un alt beneficiu al cafelei de orz este faptul că nu are în componență cofeină. Așadar, poți să o bei oricând dorești. De asemenea, aceasta conține o suită de substanțe nutritive care susțin funcționarea optimă a organismului, precum magneziu, fosfor, potasiu și vitaminele E și B. În plus este hipocalorică în comparație cu o cafea clasică îndulcită cu zahăr și la care ai adăugat lapte – o lingură de orz prăjit și măcinat are doar două calorii.
În plus, orzul este bogat în fibre și antioxidanți, compuși care au un rol definitoriu în lupta împotriva radicalilor liberi și al îmbătrânirii celulelor protejându-le de deteriorările oxidative. Fibrele dietetice contribuie la inhibarea producerii colesteroului de către ficat. Astfel, orzul consumat zilnic ajută la scăderea colesterolului și totodată la prevenția apariției bolilor cardiovasculare, studiile arătând un procent cu 12% mai mic de boli coronariene și 11% mai puține boli cardiovasculare în cazul persoanelor care au consumat zilnic cel puțin 21 de grame de fibre.
Tot aceleași fibre pe care orzul le conține îmbunătățesc tranzitul intestinal, prevenind apariția constipației și eliminând senzația de balonare și greață.
În plus, gustul cafelei de orz este similar cu cel al cafelei naturale, așadar poate reprezenta o alternativă sănătoasă dacă vrei să eviți cofeina.
Beneficiile cafelei decofeinizate
Probabil te intrebi de ce se mai numește cafea dacă nu are cofeină. Conform studiilor, nu poți scoate într-o proporție de 100% cofeina din cafea. Chiar dacă nu îți dă aceeași cantitate de energie, 3% din cofeină rămâne în băutură.
Potrivit experților, cafeaua fără cofeină reduce riscul apariției diabetului de tip 2. O ceașcă de cafea pe zi reduce riscul cu 6%. Un alt beneficiu este faptul că persoanele care beau trei căni de cafea zilnic, timp de cel puțin zece ani, sunt mai puțin susceptibile la a avea hepatită și leziuni hepatice. De acest beneficiu se pot bucura atât consumatorii de cafea standard, cât și cei care optează pentru varianta decofeinizată.
Despre cafea: sfaturi pentru prepararea cafelei de dimineata
Fiecare își prepară cafeaua după propriul gust. Unii o preferă neagră și amară, alții optează pentru un cappuccino cu multă spumă de lapte. Există, însă, câteva sfaturi benefice de care este recomandat să ții cont:
- Bea apă. Începe-ți ziua bând apă;
- Renunță la aditivi. Înlocuiește zaharul cu un îndulcitor natural sau cu un sirop aromat pentru un gust mai bun. Găsești pe piață o varietate mare de arome (caramel, vanilie, turtă dulce sau migdale);
- Laptele. Folosește lapte de migdale sau de orez, în special dacă ai intoleranță la lactoză. Indiferent ce alegi, trebuie să îl adaugi în cantități moderate;
- Folosește mirodenii. Scorțisoara sau cuișoarele aduc un plus de savoare cafelei și sunt benefice pentru metabolism, datorită antioxidanților pe care îi conțin.
În concluzie, consumul regulat și echilibrat de cafea nu numai că te va ajuta să faci față cu brio zilelor pline, ci îți va și susține organismul pentru o funcționare optimă pe termen lung. Ție cum iti place sa-ti prepari cafeaua?