Dacă atunci când vine vorba de vacanță, Paris, Roma sau Amsterdam sunt destinații mult prea populare pentru tine, mult prea aglomerate și ușor căzute în derizoriu, cu siguranță merită să iei serios în considerare o schimbare de plan, chiar dacă asta presupune măcar o dată să … șpargi pușculița. Dar după doi ani de pandemie, merită din plin. Iată 5 destinații de vacanță unde merită să ajungi măcar o dată în viață.
Cuprins
Lacul cu meduze din Insula Palau
Cum ar fi dacă ai putea înota alături de opt milioane de meduze fără teama de a te putea înțepa? Acest lucru este posibil dacă ajungi pe insula Eli Malk, parte a arhipelagului Palau aflat in Oceanul Pacific. Este una dintre cele 445 de insule nelocuite care apartin Republicii Palau. Pentru a ajunge acolo ar trebui sa zbori cu avionul cu destinatia Koror, capitala republicii, si de acolo poti merge cu barca pana pe faimoasa insula.
Numarul meduzelor se explica prin faptul ca acum 12.000 de ani, din cauza unui fenomen natural in urma caruia oceanul s-a retras, ele au ramas captive intr-un bazin inchis. Inmultindu-se excesiv si adaptandu-se noilor conditii de mediu, acolo unde nu exista niciun pradator, a aparut o noua specie de meduze care este inofensiva pentru oameni. Parca asa iti mai vine sa inoti alaturi de ele, nu?
Iditarod – marea cursa de sănii trase de caini
Poate că nu te-ai gândit niciodată, dar în Alaska unul dintre cele mai importante evenimente ale comunității este reprezentat de cursa de la Iditarod, care are loc anual în fiecare martie. Și nu, nu este o cursă de mașini sau de cai, ci de sănii trase de câini, ca o demonstrație dincolo de limite a relației dintre om și câine.
Încă din 1800, atelajele trase de câini reprezentau unica modalitate de deplasare între orașele din Alaska pe timp de iarnă. De atunci, an de an, ultima mare cursă de pe Pământ, așa cum este supranumită competiția, adună toata suflarea canină la startul de la Anchorage, capitala Alaskăi. Timp de 9 zile, echipajele alcătuite dintr-un muscher – conducător de sanie – și până la 16 caini se întrec pentru a trece linia de finish care se află la nu mai puțin de… 1800 de km depărtare.
Deși anul 2021 a fost caracterizat de o serie de restricții impuse de pandemia de Covid-19, cursa de la Iditarod a fost unul dintre puținele evenimente care au avut totuși loc, chiar și în aceste condiții. Să fie frigul din Alaska de vină?
Sigirya – Sri Lanka
Sri Lanka nu este o destinație tocmai populară de vacanță, însă poți avea o experiență dincolo de cuvinte dacă alegi să vizitezi “Stânca Leului” sau Sigyria. Fostă capitală în perioada medievală, Sigyria a fost folosită drept refugiu pentru călugării budiști.
Având aproape 200 de metri înălțime această stâncă impresionantă avea forma unui leu impunător. Însă timpul și-a pus amprenta asupra ei, astăzi doar ghearele aflate la bază amintesc de animalul de piatră, însă vizitatorii își pot da seama cu ușurință cum a arătat în trecut. În plus, masivul de piatră ascunde încă ruinele cetății care a aparținut cândva regelui Kaysapa.
Vizitatorii pot intra în palat pe scara de piatră ce pornește pe exterior de la laba leului și ajunge până aproape de gât. Odată ajunși la ruine, ceea ce impresionează cu adevărat este priveliștea panoramică a întregii văi ce justifică din plin construcția cetății pe Stânca Leului.
Construit din piatră masivă și împodobit cu fresce, întregul oraș poartă urmele unei civilizații demult apuse.
Muzeul parazitologic Meguro din Tokio
Poate părea ușor dezgustătoare o astfel de vizită, dar nu-i asa că nu ai mai auzit de el? Și dacă tot ai ajuns în Tokio, nu-i așa că merită să-i faci o vizită?
Muzeul exista inca din 1953 si a fost infiintat de Dr. Satoru Kamegai. Poate ca nu este nevoie sa studiezi cu atentie toate cele 45.000 de exemplare, dar poate ca esti curios sa vezi ce paraziti se pot ascunde in propriul stomac. Si de ce nu, cea mai lunga tenie din lume care masoara nu mai putin de 8.8m lungime. De aici merita sa iei un suvenir celor de acasa, nu?
Delta Okavango, Botswana
Poate că nici nu prea știi unde se află localizată Botswana pe hartă, însă cu siguranță te-ai gândit, și nu o dată, la ce înseamnă un safari. Însă de ce ai alege varianta clasică, atunci când poți vedea în elementul lor bivolii, leii, girafele și elefantii din Rezervația Naturală Moremi? Și ce este și mai surprinzător, dincolo de peisajele spectaculoase, este faptul că Delta Okavango face parte din Deșertul Kalahari. Da, ați citit bine, delta și deșertul amestecate într-o singură zonă. Mirific, nu?
În plus, odată ajunși în Kalahari poate veți avea ocazia să vă întâlniți și cu familia lui Mozart, celebrul clan de suricate ce a reprezentat sursa unui documentar realizat pe parcursul a mai bine de 10 ani.
Orice destinație ați alege, important este să experimentați lucruri noi, să vă relaxați și să vă creați amintiri care să vă fie dragi toată viața.